Főzés, tanulás, lazulás

Meglep, hogy milyen “trendi” lettem minden téren. Ennek oka, hogy mióta nem dolgozom, hanem csak a kisebbik gyermekemre fordítom minden időm, van módom mindenféle újdonságot kipróbálni. A kókuszolajat például már nem csak főzéshez, de hajápoláshoz is használom, pedig sosem voltam egy kísérletező fajta. A töredezettebb hajra kifejezetten ajánlom, nálam csodát tett. Sőt, javaslom a bőrön is alkalmazva, mert nagyon megnyugtatja azt!

De nem csak a kókuszolaj az, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy el tudjak lazulni. Megnyugvást ad mostanság, hogy a kisfiammal rendszeresen gyakorlunk az iskolakezdésre, egy olyan mesekönyvvel, amit pont erre találtak ki. Ha valakit érdekel, hogy miről van szó, itt találja meg: https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php. Ezzel a könyvvel olyan megnyugtatóan készülünk, számára szinte észrevétlenül a “nagy útra”, hogy a folyamat, mikor ezt űzzük, nem tűnik többnek napi 15-20 perc szórakozásnál.

A “Látogatás a tudás birodalmába” első kötetét egy logopédus ismerősöm ajánlotta, és megnyugtatott, hogy hiába a kiadvány professzionális felhasználása szakemberek részéről, igazából mindenki számára könnyen használható. A szerző, Szabó Szilvia részletesen ír a weboldalán erről, ha valaki kétkedne. És javasolja, hogy olyanok is fontolják meg a megrendelését, akik egyszerűen csak kiemelten szeretnének, tudatosan időt tölteni a porontyukkal, aki nemsokára iskolás lesz. Ez egy felkészítő eszköz ugyan, de nagyon rugalmasan döntheti el a szülő, hogy mikor szán időt a kicsivel közösen az “olvasgatásra”. A rendszeresség persze fontos, de kötöttségekről szó sincs, és mint mondtam: didaktikusságról sem. De bővebb információ, ahogy említettem, ezen a linken: https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php.

Ha nem is tűnik veszélynek, hogy a gyerkőc le fog maradni bármiben, a sikerélmény akkor is fontos! Ha jobban szétnéztek Szabó Szilvia weboldalán, mást is találtok, ami a sikerélményt növelheti. Tulajdonképpen megtaníthatjátok a gyermeketeket élvezettel tanulni. És ne higgyétek, hogy akár a jó képességű gyermekek esetében nincs szükség minden otthoni segítségre. Ha viszont valaki tapasztalta a picinél az úgynevezett “nyelvi késést”, akkor végképp szüksége van rá. Annyi mindent próbálnak majd az iskolában a fejébe verni, és érezni fogjátok idővel, hogy milyen gyorsan. Úgyhogy jobb, ha figyeltek rá, hogy tud-e lépést tartani, és akár már előre rásegítetek Szilvia könyveivel, hogy tényleg tudjon is haladni a suliban, már az elején. Hihettek nekem, a nagyobbik fiammal már végigcsináltam ezt – még ha az már régebben is volt. A suli viszont nem lett könnyebb. A modernitás miatt inkább csak káoszosabb.

Előre fejleszthetitek a szókincsét is a fent említetteken túl, minden mással egyetemben, a “Látogatás a tudás birodalmába” könyvekkel: https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php . Úgyhogy hajrá! Jó sulikezdést, akár idén került sor rá, akár csak jövőre fog.