Kókuszolajtól a napelemig

Az elmúlt három év számomra a teljes életmódváltásról szólt. Az életem során gyakran kaptam magam azon, hogy mikor felmentem a netre azért, hogy öt perc alatt megnézzek valamit, végül a napi híreknél kötöttem ki, és akár órákat is elvesztegettem az időmből azzal, hogy a különböző tragédiákon szörnyülködtem. Persze a világban történő tragédiák még most sem hagynak hidegen, ma is felzaklatnak például a klímaváltozásról szóló cikkek, de egy ideje elhatároztam, hogy a folyamatos szörnyülködés és fejcsóválás helyett inkább elkezdtek tudatosan tenni azért, hogy legalább én magam ne járuljak hozzá a környezet és a bolygó féktelen romlásához. Apró lépésekben kezdtem, de mára sikerült teljesen kiűzni az egyszer használatos műanyagot a háztartásomból, az egészségtelen és környezet szennyezően előállított termékekkel együtt. A főzési szokásaimon is változtattam, ugyan nem lettem teljes mértékben vegán, de sokkal kevesebb húst fogyasztok, a napraforgó olajat kókuszolajra cseréltem, és nem veszek meg semmi olyat, amiben pálmaolaj található. Mindezek persze csak apró lépéseknek tűnnek a környezettudatosság felé, de egészen odáig vezettek engem a tudatosságban, hogy a holnapi naptól kezdve az áramot is egy napelem fogja előállítani a házamban.

Az ötlet akkor született meg bennem, amikor is teljesen véletlenül rátaláltam a napelemrendszer.info oldalára. Egy ideje már gondolkodtam rajta, hogy a spórolt pénzemet is valami hasznosra költsem, ami hosszú távon nekem és a Földnek is jövedelmező lehet. Sok minden szóba jött, de a napelemrendszer.info oldalát végig olvasva már nem volt kérdéses, hogy mi lesz az.

A napelem rendszer telepítése elsőnek drága mulatságnak tűnt, de utánaszámolva kijött, hogy akár már 10 éven belül visszahozza az árát, onnantól kezdve pedig már tényleg egy fillérbe se kerül az áram jó 20-30 évig. Persze ehhez fontos, hogy egy szakértők által ajánlott és telepített rendszer legyen, amelyet pontosan az én házam helyzetéhez mérten választanak ki. Szerencsére a napelemrendszer.info oldalán lehetőség van ingyenes felmérést kérni, ami azt jelenti, hogy a szakértők házhoz jönnek, megvizsgálják a tető szerkezetét és tájolását, illetve azt, hogy mennyi áramot szoktam fogyasztani, mert nyilván ezek nagyban meghatározzák, hogy megéri e befektetni a rendszerbe. Szerencsére az én házam egy hegytetőn áll, és rengeteg napfényt kap, így hamar kiderült, hogy semmi akadálya a telepítésnek, ráadásul egy 7 kW teljesítményű rendszer épp elég arra, hogy kiszolgáljon árammal.

Ha valaki esetleg nem ismerné a napelem működését, lényegében arról van szó, hogy ez a fotovolaikus rendszer felhasználja a nap elektromágneses sugárzását, és egyenáramot állít elő belőle. Ezt még önmagában nem sok mindenhez tudnánk hasznosítani, ezért van szükség egy inverterre, amelyet a napelem rendszer természetesen tartalmaz. Ez az inverter talán a legfontosabb az egészben, hiszen az egyenáramot váltakozó árammá fejleszti. A váltakozó áram pedig már felhasználható elektromos eszközök és gépek működtetésére.

napelemrendszer.info

Nyilván adott a kérdés, hogy mi történik télen, illetve éjszaka, amikor nem süt a nap, de a napelem rendszerrel emiatt sem kell aggódnunk. Mivel a rendszer nyáron jóval több áramot termel az erős napsugárzásnak köszönhetően, így a felesleges áramot megkapja az áramszolgáltató, mi pedig tőlük kapunk áramot, amikor a napelemünk nem tud egy ideig eleget előállítani. A szolgáltató a kapott áramot jóvá írja nekünk, így amellett, hogy egy szuper, környezetkímélő berendezésünk van, még a villanyszámlákat is elfelejthetjük.

Én már túl vagyok a felmérésen, és már csak a telepítés van hátra. Azt hiszem ennyire még sosem voltam boldog, egy nagyobb beruházás után, mint most, hogy tudom ezzel hosszútávon mind magamnak, mind a bolygónknak jót tettem.