Megnyitottuk az első vegán éttermünket

Lassan két évtizede dolgozom a vendéglátásban. A saját éttermünket a kétezres évek elején nyitottuk meg. Ez egy magyaros csárda volt az egyik balatoni főútvonal mellett. Azóta sokat változtak a fogyasztói szokások. Már nem a házi prézliben fürdetett, töltött sertéskaraj, a balatoni harcsapaprikás túrós csuszával vagy az igazi tűzön készült szürkemarha gulyásleves a divat. Egyre többen keresik a speciális, kímélő, húsmentes ételeket. Mi is léptünk és idén megnyitottuk az első vegán éttermünket egy igazán “vegán környezetben”: a debreceni Nagyerdő közvetlen közelében.

Tudtuk, hogy valamitől egyedinek kell lennünk. Megtaláltuk a kókuszolajat és úgy döntöttünk, hogy minden étel sütése-főzése során ezt használjuk majd fel. A kókuszolaj rendkívül egészséges. Nagy mennyiségben található benne laurinsav, amely nagyon jót tesz az immunrendszernek. Jótékony hatással van a koleszterinszintre is. Közel 90 százalékban telített zsírokból áll. Fontos tudni róla, hogy használatától nem lesznek az ételek kókusz ízűek vagy illatúak. Viszont teltebbé, karakteresebbé és harmonikusabbá teszi az ételek ízét. És természetesen abszolút vegán: gyártása során semmilyen állati eredetű összetevő nem jelenik meg.

Tányérok és evőeszközök beszerzése

Az éttermet egy lakberendező segítségével viszonylag gyorsan sikerült berendeznünk. Nagyon visszafogott, modern és elegáns belsőt álmodtunk meg a belsőépítésszel közösen. Kifejezetten nagy hangsúlyt fordítottunk az étkészletek és az evőeszközök ill. a tálalással kapcsolatos kiegészítők beszerzésére. Korábban a csárdában voltak rossz tapasztalataink: a porcelán készletek 1-2 év után elszíneződtek, besárgultak, a minták megkoptak. Az új éttermünkbe mindenképpen olyan beszállítót kerestünk, aki profi a szakmában és kiváló minőségű portfólióval rendelkezik.

Hosszas keresgélés után találtunk egy debreceni és budapesti üzlettel is rendelkező céget, a Hunnia Kristály Kft.-t. A Hunnia Kristály kifejezetten vendéglátási célú eszközöket árusít. Imponáló múlttal rendelkezik, jövőre lesz 30 éve, hogy ezen a piacon jelen van. Több ismerős “éttermes” barátom is hosszú évek óta tőlük szerzi be az éttermi garnitúrákat. Elmondásuk szerint tartósan kiváló minőségű termékeket forgalmaznak nagyon kedvező áron.

A porcelán tányérok kiválasztása során fontosnak tartottuk, hogy nagy szín és forma választék legyen. A Hunnia Kristály webáruházában hatalmas árukínálatot találtunk. Közel tízezer termék közül választhattunk, közöttük mindenfajta formájú és színű porcelán evőeszközök. Természetesen HORECA minőségben. Korábban többször megégettük magunkat azzal, hogy nem kifejezetten vendéglátóipari célú étkészleteket vásároltunk és ezek nem igazán bírták a napi többszöri mosogatást.

A Hunnia Kristály által forgalmazott porcelán tányérok tervezése és gyártása során kifejezetten az éttermi felhasználást vették alapul. Az összetevők: 50 % kaolin, 25 % kvarc és 25 % földpát. A kaolin biztosítja a magas hőnek történő ellenállást, a földpát és a kvarc pedig a fizikai-mechnikai szilárdságról gondoskodik. Mindezek együttesen olyan étkészleteket eredményeznek, amelyek hosszú éveken át változatlan minőséget biztosítanak: nem kopnak, nem fakulnak és nem színeződnek el. Vastagabb a porcelánréteg és a felső üvegréteg, mint az otthoni használatra tervezett tányérok esetében. Ennek következtében a Hunnia Kristály készletek ritkábban repedeznek, csorbulnak.

Színek és formák széles választéka van jelen a webáruházban. Mindenféle stílus kedvelői megtalálják az elképzeléseiknek megfelelő tányérokat és evőeszközöket, vannak modern, hagyományos, de akár indusztriál stílusú készletek is. Mi természetesen a visszafogott, modern stílust képviseljük, így ennek megfelelően a RUBIN Earth Colours termékcsaládra esett a választásunk. Ennek szortimentjében a lapostányérok és a leveses tányérok mellett pasta tányér és szögletes vegán tányér is megtalálható, utóbbi 2 tányér különösen fontos szerepet kap az új éttermünkben.

A Hunnia Kristály több évtizedes múltja garancia arra, hogy amennyiben évekkel később esetleg szükséges pótolni a garnitúrák egyes elemeit, akkor ez nem fog problémát okozni.

Látogatás a Hunnia Kristály telephelyén

Természetesen feltétlenül szerettünk volna a rendelés előtt élőben is megismerkedni a kiválasztott tányérokkal, hiszen nagy mennyiséget – 90 komplett garnitúrát – terveztünk megrendelni. (Ugyanis 30 beltéri és 15 terasz asztallal rendelkezik az éttermünk.) A cég debreceni telephelye egészen közel van hozzánk, így természetesen ide mentünk be személyesen. Egy modern épületben van a Hunnia Kristály debreceni irodája. A telephely vezetője bemutatta röviden számunkra a céget, majd a RUBIN Earth Colours termékcsaláddal is közelebbről megismerkedhettünk. A tányérok élőben még szebbek voltak, mint a webáruház fotóin.

A vezető elmondta, hogy 5 év pótlási garanciát vállalnak minden általuk forgalmazott termékre. Megtudtuk azt is, hogy az egyik legnépszerűbb termékeik az Earth Colours porcelánok. A magyar HORECA piac meghatározó szereplői, az ország minden részében rendelkeznek számos referenciával. Kaptunk egy rövid tájékoztatást a porcelán gyártás folyamatáról. Kifejezetten érdekes volt megtudni, hogy hogyan történik a formázás, a szárítás és a tisztítás folyamata.

Több termék esetében is kizárólagos magyar importőrök. Beszállítóik között neves német, svájci, olasz és lengyel cégek is vannak. Komoly hangsúlyt fektetnek a kortárs termék palettára. Emiatt az utóbbi időben már a fine dining eszközök is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a portfóliójukban. Ennek különösen örültünk, mert amennyiben a vegán éttermünket jól fogadja a piac, akkor a következő dobásunk egy fine dining étterem lesz a Bükk egyik eldugott, isten háta mögötti falujában.

Kiderült, hogy humoruk is van: 2013-ban megalkották a Repeta® tányércsaládot. Ilyen névvel természetesen mi is azonnal kíváncsiak voltunk rá. Hát, ezek a fehér, egyszerű tányérok nem a mi stílusunkat képviselik, de a saját szegmensükben kifejezetten népszerűek. Viszont az is kiderült, hogy rendelkeznek cukrászati termékekkel is. A vegán éttermünkben a desszert vonalat kifejezetten erősre terveztük és remek tortaállványokat is forgalmaznak.

Nyári időszakban kifejezetten nagy vegán fagylalt választékkal készülünk, ehhez pedig a Hunnia Kristály remek fagylaltos tégelyeket és kanalakat árusít. Megállapítottuk, hogy a cég lényegében a teljes palettát lefedi az éttermek, kávéházak, cukrászdák igényei esetében.

Megtudtuk azt is, hogy a Hunnia Kristály nagyon komoly minőségellenőrzési rendszert üzemeltet, ennek köszönhető az, hogy minőségi kifogással rendkívül ritkán találkoznak. A helyszínen aláírtuk a megrendelőt, kifejezetten rövid határidővel vállalták a szállítást.

Evés közben jött meg az étvágyunk. Ugyancsak a Hunnia Kristálytól rendeltük meg az éttermi evőeszközöket, az evőeszköz tartókat, a vegán desszertek kínáló tálkáit, a felszolgáló tálcákat, a szalvéta gyűrűket és a speciális display rendszereket a svédasztalhoz. Sőt, néhány tájékoztató információs táblát is rendeltünk, ezeken szeretnénk majd edukálni a vendégeinket a vegán életmód és a kókuszolaj előnyös élettani hatásairól.

A megnyitó

Az éttermünk megnyitóján már az új szortiment várta a vendégeket. Nagyon nagy sikert aratott a türkiz hangulatú berendezés és a vele harmonizáló, felkelő nap színű RUBIN Earth Colours termékcsalád. Tiszteletét tette a megnyitónkon a Hunnia Kristály egyik területi vezetője is. A vacsora közben egy kifejezetten tartalmas beszélgetést folytattunk vele a HORECA ágazat előtt álló rövidebb és hosszabb távú kihívásokról. Örömmel láttuk, hogy hozzánk hasonló régi vendéglátós motorosként mennyire fontos számára a megrendelő ill. végső soron a vendég elégedettsége.

porcelán tányérok

Azt gondolom, hogy kiváló döntést hoztunk akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy az étterembe a porcelán tányérokat és a további kiegészítő eszközöket a Hunnia Kristálytól szereztük be. Jó szívvel ajánlom a céget másoknak is.