Oszloptartó és csavar arzenál – ahová kókuszolaj sem kell!

Tudjátok, hogy tartja a gépész mondás: ami mindig legyen nálad, az egy kis kenőzsír, ragasztószalag, meg gyors kötöző. Az életben ezzel a három dologgal mindent meg lehet oldani, azt is, ha valami mozog, pedig nem kéne neki, meg azt is, ha valami nem mozog, pedig nagyon is kéne neki. A biciklilánc persze valószínűleg nem örülne neki hosszú távon, ha megkenném egy kis kókuszolajjal, mert hát nyilván tudjátok, hogy minden ilyen terméknek megvan a maga felhasználási helye. Egyáltalán nem mindegy az összetétel és az esetleges adalékok, mert egy rosszul megválasztott zsiradék simán kikezdheti az anyagot, amire felviszed.

A kókuszolaj sokkal inkább a konyhába való, ahol viszont széles körben alkalmazható mindenféle sütő-főző attrakcióhoz. Én legalábbis nagyon szeretem ezzel helyettesíteni a különböző zsiradékokat, kivéve persze akkor, amikor kifejezetten mondjuk a vaj ízére van szükség például egy francia ételkülönlegesség elkészítésekor. Egyébként meg nagyon “kezes” alapanyag, mert jól idomul mindenhez, nem nyomja el az ízeket az ételben és nem tesz hozzá más, szokatlan ízeket a már megszokottakhoz. Mindeközben meg az okosok úgy tartják, hogy kevesebb káros hozadéka van az emberi szervezetre nézve, mint mondjuk egy kacsazsírnak vagy libazsírnak, vagy akár még a napraforgó olajat is ide vehetjük.

Amennyiben pedig még nem olvad meg, tehát nem olaj formájában van, hanem zsírként, szintén nagyon szerteágazó, hogy mihez is lehet felhasználni ezt a készítményt. Sokan nem is gondolnák talán, de a bőrnek is nagyon jót tesz a kókuszzsír, én gyakran használom testápoló gyanánt, leginkább a nyári időkben napozás után. Vagy akár ha már magunkat megpirítottuk, utána a konyhai sütéshez is jól használható akár margarin kocka helyett, akár más kontextusban. Szóval szerintem érdemes ebből mindig tartani otthon egy keveset, aztán arra felhasználni, amire éppen szükséges. Ki tudja, még a végén találnak olyan esetet is a hozzáértők, ahol kenőanyagként lesz alkalmazható ez a csodaszer. Addig viszont érdemes ezt a felhasználást elkerülni.

Azonban vannak olyan műszaki értelemben vett oldható kötések, ahol kihagyhatatlan a kenés – na meg persze vannak olyanok is, ahol szigorúan tilos kenőanyagot vinni a felületre. Nem tudom, hogy hallottatok-e már az oszloptartó fogalmáról, de szerintem aki már barkácsolt otthon valamit, például egy teraszt, annak ez egyáltalán nem ismeretlen. Én is onnan vagyok ennyire felvilágosult, hogy a tavasszal készült el nálunk az új terasz.

Bár nem is olyan bonyolult kérdés utólag, hogy mennyi minden kell egy ilyen összeszereléséhez, amikor belevágtunk még nem volt ennyire egyértelmű a képlet. Az oszloptartó alkatrészeket és a további kötőelemeket a csavarholding.hu oldalról tudtuk megrendelni – itt volt a legkedvezőbb az elérhetőségük. Volt egy blog bejegyzés, ami alapján nagyjából belőttük, hogy miből mennyi fog kelleni és aszerint válogattuk össze a szükséges méretű és mennyiségű csavarokat és alátéteket, na meg persze az oszloptartókat.

De egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy mindenki előtt ott van, hogy melyik az az oszloptartó, ezért ajánlom, hogy a csavarholding.hu ennek megfelelő aloldalán mindenképpen nézzetek körül, mielőtt most tovább olvastok. Nehezen magyarázok ugyanis látatlanban. Aki ugyanis ezt az oldalt meglátogatja, az szembesül vele rögtön, hogy kapásból négyféle termék közül kell választani a felhasználás, vagy sokkal inkább a beépítési környezet szempontjából. Egyrészt, van olyan termék, amit be lehet betonozni. Ez tipikusan az az oszloptartó, amit egy terasz esetén is felhasználnak – tehát mi is ilyet rendeltünk. Ennek nagyon stabilan kell tartania.

Aztán másrészt vannak olyan oszloptartó alkatrészek, amiket hozzá lehet csavarozni az alapzathoz. Ez is stabil kötést biztosít, de általában ezt nem alkalmazzák olyan helyeken, ahol mondjuk az oszlopoknak egy tetőt kell megfogni a legnagyobb szélben is. Ezeknek a csavarozható oszloptartóknak egyébként két fajtája is létezik, az egyiknél van egy kis talpa az oszloppal való csatlakozási pontot követően, tehát kinézetében a betonozhatóra hasonlít, míg a másik esetben nincs ilyen talp, hanem az oszloppal csatlakozik az alapzatra az alkatrész. Ennek nem igazán ismerem a felhasználási lehetőségeit, de a csavarholding.hu-n minden további nélkül utána lehet olvasni.

Harmadrészt pedig vannak olyan oszloptartók, amelyeket be lehet ütni kalapáccsal. Vannak ugyanis olyan alapok, amikbe belehelyezve ezek is kiválóan tartják a rájuk rakott súlyt.

Miután sikerült kiválasztani a megfelelő típusú oszloptartó alkatrészt jöhet a következő nehéz pont: hogy mekkora legyen és esetleg milyen anyagból készüljön. Nos, ezektől függően pedig aztán tényleg végtelen a lehetőségek tárháza, ahogyan az árazás is a mérettől és az anyagtól függően változik. Ahogy most minden más területen is az egekbe szökött a fémek ára, úgy aki nem járatos a kötőelemek piacán az itt is meglepődhet, hogy 1-1 db oszloptartó akár többezer forintba is kerülhet. Azonban ha úgy vesszük, hogy egy teraszhoz általában 4-6 ilyen kell és ez tartja a fejünk felett a tetőt, akkor talán mégsem tűnik olyan soknak, amit elkérhetnek egy ilyen termékért.

Amit végül én rendeltem háromezer forint körül volt, ebből kellett 6 darabot vennem, szóval nagyjából egy huszas körül kellett fizetnem érte. Szerintem ez a faanyaghoz képest sem különösebb tétel, meg hát tényleg ez a teherviselés alapját adja, szóval nem érdemes ezen spórolni és más megoldást keresni.

Ráadásul a csavarholding.hu oldalán nem csak az oszloptartót lehet megrendelni, hanem minden más fémmel is foglalkoznak, ami kötőelem. Éppen ezért érdemes alaposan átnézni a weboldalt, mert szerintem minden megtalálható rajta, ami egy ilyen szerelés kapcsán előjöhet a fém oldalról. Akiben esetleg további kérdés maradt a megrendeléssel kapcsolatban, annak pedig e-mail cím és telefonszám is rendelkezésre áll.

A továbbiak között pedig szerepelnek csavarok, gipszkarton csavarok és fúvószárak, továbbá bilincsek és csavarbehajtók, tiplik, tűzőgépek és védőkesztyűk is, úgyhogy akinek bármelyik érdekes lehet, az itt megtalálja a szükséges eszközöket a munkájához.

A barkácsolás első és legfontosabb lépése, hogy megfelelő ellátót találjon az ember az alkatrészekre vonatkozólag. Éppen ezért számomra a csavarholding.hu megtalálása új lehetőségeket nyitott, mert itt eddig mindent, jó áron és könnyen megtaláltam. Ha terasz építésbe fognátok az oszloptartó kérdését és a további szükséges rögzítő elemeket itt meg lehet találni. Sőt! Akár nagyker áron is hozzá lehet jutni a termékekhez, csak arra van szükség, hogy céggel regisztráljunk a megrendelői oldalra. Ezek mellett természetesen még a szállításról és a velük való együttműködéssel járó előnyöktől is részletesen lehet olvasni a weben. Mindenféle kötőelemek, oszloptartó elemek, csavarok, fúrók és minőségi alapanyagok egy helyen: a csavarholding.hu oldalán. Keressétek őket cégesen is, mert ahogy mondtam, a nagyker árakat is el lehet tőlük kérni. Márpedig ha valakinek fut otthon egy kis vállalkozása, máris érdemes lehet ezt az árat igénybe venni.